xtra
back

Contact

Maartje Kunen
medisch wetenschappelijke visualisaties

M 0641849355
Radarpad 28
6816 TP Arnhem

bezoekadres:
Lawick van Pabststraat 62
6814 HK Arnhem
KvK 17241672

contact

Medical Visuals maakt medisch wetenschappelijke illustraties die zich vooral onderscheiden door een heldere, kernachtige stijl. De kracht van Medical Visuals is de betreffende vaak complexe materie te vertalen naar een communicatief sterk en toegankelijk beeld, zonder de werkelijkheid geweld aan te doen.

Daarnaast is Medical Visuals onderscheidend in klantgerichtheid, snelheid, ervaring en de brede mogelijkheden in techniek. Afhankelijk van de opdracht en de aard van de informatie wordt gewerkt met diverse technieken die resulteren in grafische illustraties, plastisch uitgewerkte visualisaties of driedimensionale vertalingen (al dan niet geanimeerd).

Tot de klantenkring van Medical Visuals behoren onder andere het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, het Nederlands Huisartsen Genootschap, Quest, de VPRO, tal van universiteiten, het Academisch Centrum voor Tandheelkunde en Dick Swaab.

De stuwende kracht achter Medical Visuals is medisch wetenschappelijk illustrator Maartje Kunen. Zij studeerde cum laude af aan de opleiding Scientific Illustration, onderdeel van de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht en de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Haar fascinatie voor onderwerpen in de medische sector maakt dat zij altijd alert is op nieuwe ontwikkelingen op dit terrein.

Na haar studie werkte Kunen van 2003-2008 als wetenschappelijk illustrator voor de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast werkte zij tevens als zelfstandig medisch illustrator. Van 2008 tot begin 2012 heeft zij gewerkt in haar eigen studio in de Gruyterfabiek in ’s-Hertogenbosch. Vanaf maart 2012 is haar studio gevestigd in Arnhem.

Maartje Kunen is lid van de Beroepsvereniging voor Nederlandse Ontwerpers: BNO en AEIMS; Association Européenne des Illustrateurs Médicaux et Scientifiques.

close
info
laaggeletterden | 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. In 2012 is de map "begrijp je lichaam" gepubliceerd door Pharos. Dit was mijn eerste kennismaking met de doelgroep laaggelletterden. Men spreekt ook van mensen met lage gezondheidsvaardigheden. De groep mensen die baat had bij dit voorlichtingsmateriaal bleek veel groter dan voorzien. Sindsdien is de map uitgebreid met nieuwe onderwerpen. Alle illustraties zijn online ook beschikbaar op www.begrijpjelichaam.nl De meeste gezondheidscommunicatie is veel te ingewikkeld voor deze doelgroep. Door mijn zeer schematische illustraties begeleid door teksten speciaal geschreven voor deze doelgroep kunnen deze mensen ook goede informatie krijgen over hun gezondheid. dat is belangrijk want deze groep komt bovengemiddeld bij een huisarts en uit onderzoek is gebleken dat zij gemiddeld 7 jaar korter leven dan anderen. Sindsdien is er veel meer aandacht voor eenvoudige communicatie en wordt het door meer zorgaanbieders opgepikt. Voor Pharos heb ik ook een serie beeldverhalen geïllustreerd. Deze materialen worden door de doelgroep getest voordat ze gepubliceerd worden. Dit is erg belangrijk omdat deze doelgroep anders kijkt en denkt. Hiervan heb ik als medisch illustrator veel geleerd en dit heeft ook zijn weerslag gehad bij andere opdrachten. Visuele communicatie moet overzichtelijk zijn anders schiet het zijn doel voorbij en kijken mensen niet meer. Zeker in deze tijd van overdaad in visuele middelen die ons dagelijks tegemoet komen. De meest recente opdracht voor deze doelgroep was voor mProve: 5 STZ-ziekenhuizen die o.a. samen communicatie middelen laten ontwikkelen: Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht, Isala, Zwolle, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven en Rijnstate in Arnhem. Deze serie wordt in de toekomst ook uitgebreid.
Pharos, Utrecht & mProve